A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a kormányhoz fordult, hogy biztosítson rendkívüli támogatást az októberi vihar során kárt szenvedett gazdálkodóknak a fóliasátraik újjáépítéséhez, beszerzéséhez.

2017. októberének utolsó napjaiban országszerte komoly károkat okozott a viharos szél. A szélsőséges időjárás következtében jelentős veszteségek keletkeztek a fóliás kistermelőknél, több helyen szinte teljesen tönkrementek a fóliavázak. A legtöbb kárt Somogy, Fejér, Bács-Kiskun és Pest megyében, illetve az Alföld más részein regisztrálták. A problémát súlyosbítja, hogy az egyébként kiválóan működő hazai kárenyhítési alapból az uniós szabályok miatt nem adható támogatás ingóságokban bekövetkezett károk enyhítésére. Továbbá a kistermelők többsége a kedvezőtlen biztosítási környezet miatt nem kötött biztosítást a fóliasátrakra.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra kéri a kormányt, hogy nyújtson rendkívüli támogatást a nemzeti költségvetésből az érintett kistermelők részére. A NAK ehhez vállalja, hogy az okozott károkat a falugazdászok néhány nap alatt felmérik. Ennek és a kormányzati segítségnek köszönhetően pedig – figyelembe véve a de minimis 15 ezer eurós korlátozást – a károsult kistermelők akár néhány héten belül hozzájuthatnának a fóliasátrak újjáépítését, beszerzését célzó egyösszegű támogatáshoz. További segítséget jelentene egy kiegészítő jellegű, kamatmentes hitel lehetősége is.

A NAK előzetes becslése szerint a várható támogatási igény összességében nem haladná meg a 100 millió forintot, ugyanakkor több csődközeli helyzetbe került család számára nyújtana segítséget tevékenységük folytatásához.

(Forrás: NAK)