Az öntözést segítő vízilétesítmények megvalósítása is vízjogiengedély-köteles tevékenység, amelyben számos hatóság, különböző követelményrendszernek való megfeleltetéssel veszt rész. A folyamatok megismerése érdekében a kamara egy öntözéses plakátot készített.

Az információk azonban tájékoztató jellegűek, hivatalos állásfoglalásokat az illetékes hatóságok tudnak adni. Öntözéses plakát ezen a linken érhető el. Mindehhez hozzátartozik, hogy 2018. január 1-től hatályossá vált az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény, amely hatással volt a vízjogi engedélyezési eljárásokra.

A Belügyminisztérium és Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) együttműködési megállapodás keretében tájékoztató anyagok készültek a vízügyi hatósági eljárásokról az alábbiak szerint:

  • elvi vízjogi engedélyezés, (nem kötelező!)
  • vízjogi létesítési engedélyezés,
  • vízjogi üzemeltetési engedélyezés, (vízjogi fennmaradási engedély is ide tartozik, hisz az nem más, mint vízjogi létesítési engedély nélküli vízjogi üzemeltetési engedély), valamint
  • vízjogi megszüntetési engedélyezés.

A részletesebb tájékoztató anyagok a vízjogi engedélyezésről ezen a linken találhatóak

A vízjogi engedélyeket a területileg illetékes vízügyi hatóságok adják ki, azaz fővárosi vagy megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok, amelyek ügyfélszolgálati elérhetőségei a itt találhatóak.

Fontos, hogy a vízjogi engedélyes tervdokumentációt csak vízitervezői jogosultsággal rendelkező mérnök készíthet. A jogosult tervezőket a Magyar Mérnöki Kamara tartja nyilván, akinek van egy mérnökkereső felülete, amely itt érhető el. Amennyiben megvan a tervező és az elhatározás érdemes egy előzetes konzultációt kérni az engedélyezésben résztvevő hatóságoktól, szakhatóságoktól, annak érdekében, hogy időben kiderüljön van-e olyan akadálya, ami miatt nem megvalósítható az öntözés, hogy mindez ne az engedélyezés folyamán lásson napvilágot.

Kifejezetten érintett hatóságok:

  • vízügyi hatóság, azaz fővárosi és megyei katasztrófavédelmi igazgatóság
  • vízügyi igazgatóság, azaz a területileg illetékes vízügyi igazgatóság
  • környezetvédelmi és természetvédelmi hatóság, azaz a megyei kormányhivatalok
  • talajvédelmi hatóság, azaz a megyei kormányhivatalok.

(Forrás: agrotrend.hu / NAK)