Az október végi ítéletidő sok fóliasátras termelőt csődközeli helyzetbe sodort.

Jövedelempótló támogatást kaphatnak azok a kertészek, akiknek fóliasátrait megtépázta az őszi vihar. Az agrártárca tervei szerint a károsultak emellett Agrár Széchenyi Kártya-program keretében igényelhető, költség- és kamatmentes vis maior hitelt is felvehetnek majd – írja a Magyar Idők.

Egyedi támogatási konstrukcióval segítené az október végi viharok miatt kárt szenvedett fóliasátras termelőket az agrártárca. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter egy képviselői kérdésre adott írásbeli válaszában jelezte: az őszi viharok sajnos a szokásosnál is nagyobb károkat okoztak a termelőeszközökben, ezért a tárca a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) bevonásával már dolgozik a konstrukció előkészítésén.

A tervek szerint a jövedelempótló támogatást mezőgazdasági csekély összegű támogatás formájában kaphatják meg a gazdák, amely a károsultak legalább részleges kárenyhítését jelentheti.

A fóliasátrakban és az üvegházakban keletkezett, október végi viharkárok felmérését a NAK munkatársai végzik majd el. A miniszter jelezte, hogy a bajba jutott kertészek reményei szerint a jövő év elején megkaphatják az állami juttatást.

A támogatás mellett kedvezményes hitellel is segítenék a termelők munkáját.

Az Agrár Széchenyi Kártya-program keretében igényelhető, költség- és kamatmentes vis maior hitelt a fóliasátras gazdálkodókra is kiterjesztik majd.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az október végi ítéletidő számos fóliasátras termelőt csődközeli helyzetbe sodort. A kár mértéke az ország egyes területein változó, a megrongált fóliasátrak 70-80 százaléka négy megyében: Bács-Kiskunban, Csongrádban és Békésben, valamint Pest megye déli részén található.

Szerencsésebb esetben a vihar csak a fóliát fújta le a vázról, sok helyen azonban a szellőztetőket is kitépte a szél a helyükről, a helyreállítás pedig tetemes összeget emészthet fel. A rendkívüli állami támogatást nemrég a NAK kezdeményezte. A köztestület előzetes becslése szerint legfeljebb százmillió forintos támogatásra lenne szüksége az ágazatnak. Ehhez jöhet hozzá a kiegészítő jellegű, kedvezményes hitel.

A tárcavezető válaszában kiemelte: a minisztérium a jövőben is kész arra, hogy segítő kezet nyújtson a bajba jutott termelőknek. Ugyanakkor

az öngondoskodás fontosságát is hangsúlyozta, hiszen az állami segítség nem tudja helyettesíteni a gazdálkodók felelős hozzáállását.

A viharkárok azért is érintették ilyen érzékenyen az ágazat szereplőit, mivel a növényekkel ellentétben a termelőeszközök nem részei az agrárkárenyhítési rendszernek, a gazdák többsége pedig a magas árak miatt nem rendelkezett vagyonbiztosítással.

(Forrás: agrotrend.hu / magyaridok.hu)