Azon gazdálkodók, akik részt vesznek a szerkezetátalakítási programban, nyilatkozhatnak kötelezettségi teljesítéseikről.

Megjelent a Magyar Államkincstár 1/2019. (I.18.) számú közleménye. Már benyújthatják a dohánytermelők a 2018. tárgyévi kötelezettségek teljesítéséről szóló nyilatkozatokat – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Azok a gazdálkodók, akik részt vesznek a dohány szerkezetátalakítási programban és burley, illetve virginia dohány-szerkezetátalakítási támogatási jogosultsággal rendelkeznek, illetve, mint együttműködő termelők átvállaltak munkaórára vagy munkaórára és árbevételre vonatkozó kötelezettséget, már nyilatkozhatnak az elmúlt évi kötelezettségek teljesítéséről.

A kapcsolódó mezőgazdasági csekély összegű támogatás igénylését szintén ugyanezen a nyomtatványon kell megtenni.

A dohánytermelők a mezőgazdasági csekély összegű támogatás mellett általános csekély összegű támogatást is igényelhetnek azon jogosultságok után, amelyekre az előírt feltételeket teljesítette.

Viszont arra sem ők, sem a velük együttműködő termelők nem igényelhettek mezőgazdasági csekély összegű támogatást. Az igénylés feltétele, hogy a dohánytermelő minden jogosultsága után működtessen vagy béreljen legalább 0,2 egység dohányszárítót.

A nyilatkozatot, illetve a támogatási kérelmet postai úton kell benyújtani az ügyfél lakhelye/székhelye szerint illetékes Megyei Kormányhivatalhoz 2019. február 15-ig. További információk a Kincstár honlapján érhetőek el.

(Forrás: agrotrend.hu)