Október 16-tól fizethetők ki az idei agrártámogatási előlegek az uniós és a magyar költségvetésből. Az agrártámogatások 2018. évi mértékének megállapításáról szóló rendelet részletezi többek között az egységes területalapú támogatás, a termeléshez kötött közvetlen támogatás, illetve a fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtható támogatások összegét és szabályait.

A mai naptól, azaz október 16-tól fizethetők ki az agrártámogatások előlegei – olvasható a legfrissebb Magyar Közlönyben található agrárminiszteri rendeletben. Az egységes területalapú támogatás keretösszege 231,13 milliárd forintot tehet ki, a támogatható terület nagysága legfeljebb 4,97 millió hektár, a kifizethető előleg pedig hektáronként egfeljebb 32 536 forint lehet. Az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás keretösszege közel 130,7 milliárd forint, előlege hektáronként legfeljebb 18 397 forint lehet.

A rendelet alapján a fiatal mezőgazdasági termelők támogatásának keretösszege meghaladja a 3,78 milliárd forintot, a támogatható terület nagysága legfeljebb 171 797 hektár, a hektáronként kifizethető előleg mértéke maximum 15 417 forint lehet. Termeléshez kötött közvetlen támogatásként október 16-tól többek között kifizethető előleg az anyajuhtartás, az anyatehéntartás, a rizs-, a cukorrépa-, a zöldségnövény termesztés, valamint a szemes és szálas fehérjetakarmány-növény támogatására.

A rendelet és a részletes számok itt olvashatóak.

(Forrás: MTI)