Hústermékek magántárolási támogatása

Az Európai Unió (EU) a hústermékek piacról történő kivonását – szükség esetén – piaci intervenciós intézkedések keretében biztosíthatja. A piaci intervenciós intézkedés kétféle lehet, az egyik az állami intervenció intézkedés, a másik pedig a magántárolási támogatás intézkedés.

A magántárolási támogatás bevezetésére a piaci egyensúly megteremtése és a piaci árak stabilizálása céljából lehet szükség. Az EU Bizottság minden esetben végrehajtási rendeletben nyitja meg az intézkedést, amelyben meghatározza a betárolási időszak kezdetét rögzített áras, vagy pályázati eljárás keretében. Minden esetben az EU Bizottsági végrehajtási rendelet szabályozza a betárolható termék-kategóriákat, a raktározási időszak hosszát, valamint a minimálisan betárolható mennyiséget.

Magántárolási támogatásra az alábbi hústermékek lehetnek jogosultak:

  • a sertéshús,
  • a legalább nyolc hónapos szarvasmarhafélék friss vagy hűtött húsa,
  • a juh- és kecskehús.

A magántárolási támogatásban részesülő termékeknek alkalmasnak kell lenniük a hosszú távú tárolásra, valamint épnek, megfelelőnek, és kereskedelmi minőségűnek kell lenniük. A minőségi követelményeket a 1238/2016/EU felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet határozza meg.

A magántárolási támogatás igénybevétele biztosíték letétbehelyezéséhez kötött, amelynek összegét a támogatást megnyitó EU Bizottsági végrehajtási rendelet határozza meg.

A vállalt raktározási időszak leteltét követően kezdhető meg a termékek raktárból történő kitárolása. A támogatás jóváhagyásáról a Kincstár a termék raktárból történő kitárolása után, a Kincstárhoz benyújtott kifizetési kérelem alapján dönt, amennyiben a kérelmező a vonatkozó összes jogszabályi előírásoknak maradéktalanul eleget tett.

Általános információk

Az ügyfél-nyilvántartási rendszerrel, illetve a vis maior esemény bejelentésével kapcsolatos általános információk a Támogatások / Ügyfélnyilvántartás, Horizontálisan kezelt jogosultsági feltételek és Ügyfélszolgálat menüpont alatt érhetőek el.

(Forrás: MVH)

2018-04-11T11:24:44+00:00 2018.04.06.|Kategória: Támogatások|