Habár a tárgyalásoknak még nincs vége, fel kell készülnie a baromfiágazatnak a jövőt illetően.

Sok válságot megélt és túlélt a baromfiágazat, de lehet, hogy ismét nehézségek előtt áll, mivel várhatóan 2021-től csökkenni fognak az uniós agrártámogatások, amire fel kell készülni – mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a Libatenyésztők Szakmai Konferenciáján.

Farkas Sándor hozzátette: a madárinfluenza következtében a baromfiágazatban az elmúlt néhány év különösen nehéz volt, és azt sem lehet garantálni, hogy ne következzen be ismét hasonló járvány.

Viszont nem félti a baromfiágazatot, hiszen a világ minden piacán megállja a helyét és a kormányzat is biztonságos alapot teremtett az ágazat működéséhez.

Az államtitkár úgy vélekedett: várhatóan 10-12% körüli lehet majd a visszaesés az uniós agrártámogatásokban, de hozzátette: az erről szóló tárgyalások még nem fejeződtek be.

Farkas Sándor közölte, hogy a baromfiágazat kezdi kiheverni az elmúlt évek válságát és ismételten felfelé ívelő pályára áll.

Hozzátette: a hazai baromfiágazat a rendszerváltást követően megtartotta döntően magyar tulajdonosi körét, ami mindenképpen figyelemreméltó eredmény és remélhetőleg a jövőben is így marad.

– Az ágazat súlyát jól tükrözi, hogy kibocsátása 2017-ben 317 milliárd forint volt, ami a teljes mezőgazdasági kibocsátás több mint 12%-át jelenti. Beszédesek azok a számsorok is, amelyek szerint a hazai hústermelés 52%-át a baromfiágazat adja, míg baromfihúsból az ország önellátottsági szintje meghaladja a 170%-ot és az ágazatban mintegy 60 ezer ember talál megélhetést – tájékoztatott Farkas Sándor.

– Az export a 2018. évi első fél éves adatok alapján jelentős növekedésnek indult, és örvendetes, hogy a lúdállomány létszáma 3,3 millió egyed, amely 18%-kal magasabb a tavalyi szinthez képest – közölte az MTI-vel Farkas Sándor, aki hangsúlyozta, hogy az évi 1800 tonna mennyiségű libamájexporttal világelső Magyarország.

(Forrás: agrotrend.hu / MTI)