Legeltetési tilalom a rókák őszi vakcinázása miatt

Huszonegy napos legeltetési tilalom és ebzárlat van 2017. szeptember 30. és október 14. között a rókák 2017. évi őszi, veszettség elleni, szájon át történő országos immunizálási kampánya miatt.

A veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet 8. § (5) bekezdése szerint az illetékes járási főállatorvos 21 napos ebzárlatot és legeltetési tilalmat köteles elrendelni annak érdekében, hogy a kijuttatott, vakcinát tartalmazó csalétkeket a vörös rókák helyett ne a háziállatok vegyék fel.

A rókák 2017. évi őszi, veszettség elleni, szájon át történő országos immunizálási kampánya az alábbi térkép szerint a Dél-Dunántúlon, valamint az ország Dunától keletre eső teljes területén szervezi meg a védekezést az érintett megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonságért felelős főosztályainak bevonásával. a kampány első napja 2017. szeptember 30. befejezése pedig 2017. október 14.

Annak érdekében, hogy a lakosságot és a gazdálkodókat minél rövidebb ideig zavarják, gyors és hatékony intézkedést terveztek a hatóságok.

A CSALÉTKEK KIHELYEZÉSE KISREPÜLŐGÉPES KISZÓRÁSSAL TÖRTÉNIK.

Ahogy a térképen is látszik, különösen Budapest esetében, a lakott területek kimaradnak a mentesítésből. Abban az esetben, ha a vakcina kijuttatását végző személyzet a repülőgépről észleli bármilyen tevékenységet végző, a szabadban mozgó emberek jelenlétét, szünetelteti a csali kiszórását.

A NÉBIH felhívja minden gazdálkodó, állattartó és a szabadban bármilyen tevékenységet végzők figyelmét a szabályok betartására, és kéri, hogy mindenkit szíveskedjenek figyelmeztetni a kampány folyamán, aki az általuk ismert területeken akár szabadidős, akár gazdasági tevékenység végzése céljából megfordul. A NÉBIH által adott tájékoztatás szerint a vakcinázott területeken piros színű plakátok hívják fel a lakosság figyelmét az immunizációs kampányra,

FIGYELMEZTETVE ARRA, HOGY MINDENKI TARTSA TÁVOL MAGÁT ÉS HÁZIÁLLATAIT A MEGTALÁLT CSALÉTKEKTŐL.

A csalétek kerek, barna színű, az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumínium bliszterben található a vakcina. Ha a vakcina az ember szájába, orrába, vagy megsértett bőrére kerül, azonnal orvoshoz kell fordulni. Amennyiben a vakcina kézre, vagy más fedetlen testrészre kerül, az érintett területet azonnal le kell mosni szappannal és bő vízzel.

Magyarországon Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében 2013. évben 24, 2014. évben 23 esetben állapított meg veszettséget a NÉBIH Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága. 2015. évben mindössze egy esetben, denevérben állapítottak meg veszettséget. 2016 februárjában egy Szerencsről, 2017. március 3-án pedig egy ugyanarról a környékről, Bekecsről származó rókamintában, majd egy közeli tanyán két kecskében mutatta ki veszettség vírusát a NÉBIH.

(Forrás: Nébih)

2017-10-02T14:14:16+00:00 2017.10.02.|Kategória: Állattenyésztés|