Átmeneti mentességet kaphatnak egyes fertőzött másodvetések a növényvédőszer-használati tilalom alól, ha a károsítók jelentős mértékben elszaporodnak. Ilyen esetekben a termelők nem esnek el a támogatásoktól, ha a hatóság elrendeli a kötelező védekezést.

Ha egyes károsítók olyan mértékben elszaporodnak, hogy már a szomszédos termelők növényvédelmi biztonságát veszélyeztetik, és védekezni kell ellenük, egy uniós iránymutatás szerint a tagállamok ezeket vis maior eseményként ismerhetik el – áll az Agrárminisztérium közleményében. A hazai zöldítési szabályokat leíró rendelet megteremti a lehetőségét annak, hogy a meghatározott események bekövetkezésekor a növényvédőszer-használati tilalom vagy fenntartási kötelezettség alól mentesüljenek a mezőgazdasági termelők.

Ha a mezőgazdasági termelő vis maior körülmény miatt nem képes eleget tenni jogszabályban előírt kötelezettségeinek, támogatási jogosultsága megmarad. A követelmények nem teljesítése miatt sem büntetéssel, sem szankcióval nem sújtható, és úgy kell tekinteni, hogy a bejelentett ökológiai jelentőségű területre előírt kötelezettsége teljesült.

A károsítók vis maior esetként értékelhető felszaporodásakor a hatósági bejelentést az illetékes növény- és talajvédelmi hatáskörben eljáró járási hivatalhoz kell benyújtani, amely határozatban rendeli el a kötelező növényvédelmi beavatkozást. Ez lehet növényvédő szeres kezelés (permetezés) vagy azonnali leforgatás, megsemmisítés – közölte az agrártárca.

(Forrás: agrarszektor.hu)