Még lehet a kisüzemek fejlesztésére pályázni

A Vidékfejlesztési Program intézkedései közül nyitva van a még a „Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése” című felhívás, amelynek keretében 15.000 eurónak megfelelő forint összegű vissza nem térítendő támogatásra tudnak pályázni a legkisebb üzemméretű gazdálkodók.

A Vidékfejlesztési Program pályázati felhívásainak többségét már lezárták, akad azonban még pályázható forrás, amit érdemes lenne kihasználni. Nem valószínű, hogy a jövőben sok ilyen lehetőség adódik majd a gazdálkodók számára – figyelmeztet Weisz Miklós, az Agrion Vállalkozásfejlesztő Iroda vezetője.

A PÁLYÁZHATÓ FORRÁSOK EGYIKÉT A MEZŐGAZDASÁGI KISÜZEMEK FEJLESZTÉSÉRE HIRDETTÉK MEG, AMELYNEK KERETÉBEN TIZENÖTEZER EURÓNAK MEGFELELŐ FORINTOT LEHET ELNYERNI, VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁSKÉNT.

Kérelmet azok tudnak beadni (őstermelőként vagy egyéni vállalkozóként), akiknek az életvitelszerű tartózkodási helye vidéki térségben van és főállásban gazdálkodnak. A vidéki térség ebben az esetben 10 ezer fő alatti települést jelent, vagy 10 ezer fő feletti lakossággal rendelkező tanyás települések külterületét.

További feltétel, hogy a kérelmezőnek a megelőző naptári évben 3 és 6 ezer euró között legyen az üzemmérete (STÉ), vagy a nettó árbevétele (mezőgazdasági termelésből, illetve mezőgazdasági termék feldolgozásból). Árbevétel esetén az előző három év átlagával is lehet teljesíteni ezt a feltételt.

A KÍVÁNT ÜZEMMÉRETET EL LEHET ÉRNI ANNAK, AKI PÉLDÁUL 5-9 HEKTÁRON BÚZÁT TERMESZT, VAGY 2-3 HEKTÁRON SZŐLŐT, ESETLEG 14-26 DB HÍZÓT NEVEL (ÉVES ÁTLAGBAN).

A pályázatban vállalni kell, hogy legfeljebb négyéves időszak elteltével az üzemméret, vagy a mezőgazdasági termelésből, feldolgozásból származó értékesítés nettó árbevétele meghaladja a 6 ezer eurót.

A kérelmeket folyamatosan be lehet adni, van még rendelkezésre álló forrás. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy aki a jogosultsági feltételeknek megfelel, szinte biztosan tud nyerni is – mondta Weisz Miklós.

(Forrás: magyarmezogazdasag.hu)

2017-09-19T13:33:16+00:00 2017.09.19.|Kategória: Támogatások|