Az Agrár Széchenyi Kártya (ASZK) konstrukciót koordináló KAVOSZ Zrt. tulajdonosaival, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, illetve a Konstrukcióhoz állami támogatást biztosító Agrárminisztériummal közösen ismertette az elmúlt évek eredményeit. Az ASZK-n keresztül 2011-től napjainkig összesen több mint 135 milliárd forint összegű hitel került kihelyezésre jellemzően a mikro-és kisvállalkozások számára.

Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója elmondta, a Széchenyi Kártya Program kiemelten a kkv szektor számára nyújt pénzügyi forrást abból a célból, hogy a vállalkozók egyedi terveihez igazítható, kedvezményes finanszírozáshoz jussanak, a munkaerő 76 százalékát ugyanis a mikro-, kis- és középvállalkozások foglalkoztatják – írja közleményében a KAVOSZ. A vezérigazgató kiemelte, a teljes Széchenyi Kártya Programban 2002 óta több mint 2250 milliárd forint került kihelyezésre, a program keretében eddig benyújtott hiteligénylések száma meghaladja a 380 ezret, ezekből pedig több mint 285 ezer hitelügylet jött létre. 2018-ban a teljes program keretében kihelyezett hitelösszeg 260 milliárd forint volt, vagyis hetente átlag 5 milliárd forint értékű szerződéskötés történt.

Az Agrár Széchenyi Kártya konstrukcióban csak 2018-ban 45,4 milliárd forint került kihelyezésre, összesen (2011 óta) pedig több mint 135 milliárd (amelyből 80 milliárd forint élő hitelkeret áll fenn) forint jutott az agrárszektor vállalkozói számára, összesen 13 446 ügylet jött létre. A megkötött hitelszerződések 44 százaléka 500 ezer és 5 millió forint közötti hitelösszeg, 34 százaléka viszont már a magasabb 10-25 millió forint között van. A visszafizetési nehézségeket mutató ügyfelek aránya darabszám alapján 0,4 százalékot, a szerződött hitelösszeg alapján mindössze 0,28 százalékot tesz ki. 

A kezdetben 25 millió forint maximálisan igényelhető hitelösszeg 2015 augusztusától 50 millió forintra, 2017 augusztusától pedig 100 millió forintra emelkedett. Ezeket a hitelösszegeket 1, 2 vagy 3 éves futamidő mellett is igényelhetik a vállalkozások, akár ingatlan fedezet nélkül. A finanszírozott vállalkozások 85 százaléka mikrovállalkozás, 13 százaléka kisvállalkozás, a fő vállalkozási formák pedig a családi gazdaságok – a hitelállomány több mint 40 százalékát teszik ki a részükre folyósított ASZK hitelek, valamint a Kft-k (30,59 százalék) és egyéni vállalkozók (20 százalék). 

Nagy István agrárminiszter kiemelte, hogy az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitelhez kapcsolódóan a minisztérium a kedvezőtlen időjárási jelenséggel vagy piaci helyzettel érintett mezőgazdasági vállalkozások támogatására akár 100 százalékos mértékű kamat és kezességi díjtámogatást nyújt, továbbá megtéríti a hitelfelvételéhez-, fenntartásához kapcsolódó költségeket. Emellett 2019-ben széles körben igénybe vehető, beruházási hitelekhez kapcsolódó új kamattámogatási programot is indít, amelynek részleteit most egyeztetik a hitelintézetekkel. 

(Forrás: agrarszektor.hu)