Új kamattámogatású hitelprogram indítását tervezi idén az agrártárca a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások fejlesztéseinek, valamint beruházásainak segítésére.

Jelenleg a magyar agrártermelőknél az egy hektáron megtermelt jövedelem elmarad az Európai Uniós gazdákétól, a hitelezési program bevezetésével azonban nőhet a technológiai beruházások száma. Az agráriumban szükség van kamattámogatású hitelezési programra, hiszen az Európai Unió mezőgazdasági fejlesztésre fordítható forrásai ebben a fejlesztési ciklusban már gazdára találtak – mondta Nagy István agrárminiszter az M1 aktuális csatornán.

Nagy István agrárminiszter szerint a mezőgazdaságban van beruházási szándék, ugyanis az eddigi pályázatokon is látható volt, hogy jóval többen adták be igényüket, mint ahányan nyerni tudtak. A mezőgazdasági technológia fejlődése rohamos tempóban halad, a versenyképesség növeléséhez azonban beruházásra van szükség, így aki nem ruház be, az véglegesen lemarad – emelte ki az agrárminiszter.

A mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások fejlesztéseinek és beruházásainak segítésére az agrártárca új kamattámogatású hitelprogram indítását tervezi idén – jelentette be Nagy István az Agromashexpo és Agrárgépshow szakkiállításon. Elmondta ugyanakkor, hogy el kell érni azt is, hogy a hozamnövekedés jövedelemnövekedéssel is járjon, a magyar agrártermelőknél ugyanis jelenleg az egy hektáron megtermelt jövedelem az európai uniós gazdákétól elmarad, ezért is van szükség a technológiai beruházásokra.

(Forrás: MTI)