Kedvezően változott az új borszőlő-ültetvények telepítéséhez nyújtott támogatás feltételrendszere: már műszaki ellenőr és építési napló nélkül is elkészíthetjük a támrendszert a szőlőültetvényhez – adta hírül a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa.

A VP2-4.1.3.6-17 kódszámú „Borszőlőültetvény telepítés támogatása” című felhívás szövegét, illetve a kapcsolódó dokumentációt több ponton is módosította a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága (IH) az elmúlt év végén. A szőlőtermelők számára talán a legfontosabb változás, hogy – a Hegyközsége Nemzeti Tanácsának kezdeményezése alapján –

az új ültetvény támrendszerének kiépítésénél a továbbiakban már nem szükséges műszaki ellenőrt alkalmazni, illetve építési naplót vezetni.

A módosítás a 3.4.1.1. (Műszaki és szakmai elvárások) fejezet III. 9. és 13., valamint a IV. 4. pontjait érinti, az IH közleménye így szól: „Amennyiben a projekt keretében csak az ültetvényhez tartozó támrendszer építése történik, nem szükséges építésügyi hatóság által kiadott nyilatkozatot benyújtani. Az ültetvényhez tartozó támrendszer építéséhez kapcsolódóan nem szükséges az adott szakterületre jogosultsággal rendelkező műszaki ellenőr alkalmazása, valamint az építési és felmérési napló vezetése, továbbá az ültetvényhez tartozó támrendszer építéséhez kapcsolódóan az Építési Normagyűjtemény alkalmazása.”

A támogatást igénylő szőlőtermelőket többletadminisztrációval, illetve többletköltséggel terhelő előírások eltörlése mellett további előírások is módosultak.

Az IH egyértelműsítette az öntözésfejlesztéssel kapcsolatos elvárások feltételrendszerét (3.4.1.1. Műszaki és szakmai elvárások fejezet V. pontja). Kiegészült a 4.1. (Támogatást igénylők köre) fejezet is, ennek értelmében a mezőgazdasági termelők tagságával működő szövetkezetek a termelői csoportra és termelői szervezetre vonatkozó szabályozás szerint is igazolhatják a jogosultsági feltételek teljesítését. Módosult továbbá a felhívás 5.6 Az elszámolhatóság további feltételei című fejezetének 3. alpontja (az egyszeri elszámolás szabályai tekintetében), továbbá megtörténtek a támogatói intézményrendszert érintő 2018. évi változások következtében szükségessé váló pontosítások.

(Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Hegyközségek Nemzeti Tanácsa)