Megújult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara (NMNK) által működtetett növényvédelmi- és időjárás-előrejelző rendszer. Ezentúl a gazdálkodók településekre lebontva kérdezhetik le a különböző időjárási adatokat.

Az űrlap alja

Komoly fejlesztéssel megújul a NAK és az MNK 75 növényorvos bevonásával működtetett országos növényvédelmi- és időjárás-előrejelző rendszere, amelynek első fázisa most készült el. A szolgáltatás négy éve indult és ingyenes.

www.novenyvedelem.nak.hu oldalon a szakemberek területre és növénykultúrára lebontva, heti rendszerességgel szöveges növényvédelmi információkat tesznek közzé. A rendszer egyik újdonsága, hogy a gazdálkodók a korábbi struktúrához képest a különböző időjárási adatokat településekre lebontva kérhetik le – írja közleményében a NAK.

A megújult portál felhasználóbarátabb felülettel, látványosabb képi világgal és egyszerűbb kezelhetőséggel áll rendelkezésére, valamint létrehozták a galéria menüpontot is, amellyel az oldal látogatói a károsítások tüneteit is megtekinthetik az egyes növénykultúrákban. Az idei fejlesztések lehetővé teszik a mobileszközök alkalmazását is.

A rendszer és az általa nyújtott szolgáltatások további fejlesztése folyamatosan zajlik – közölte a NAK. A szolgáltatás alapvető célja, hogy a gazdák saját gazdaságukban hatékonyabb növényvédelmi intézkedéseket tehessenek, amelyekhez elengedhetetlen a tábla szintű növényvédelmi megfigyelés. A következő fejlesztési fázis fókuszában így a portál szakmai hátterének fejlesztése áll majd, amelyben jelentős szerep jut a térinformatikán alapuló számítások felhasználásával nyert pontosabb adatoknak. Az elérhető új szolgáltatásokkal cél egy olyan előrejelző rendszer létrehozása, mellyel a preventív növényvédelmi kezelések megtervezésében kapnak segítséget a gazdák és a korábbiakhoz képest még tervezettebben végezhetik majd a tevékenységüket.

(Forrás: agrarszektor.hu)