Döcögve halad a Vidékfejlesztési program – mondta a Világgazdaságnak Zoltán Csaba, a Start Garancia Zrt. vezérigazgatója, aki szerint a keret teljes lehívásához minden szereplőnek nagyobb sebességre kell kapcsolnia.

Csak részben váltak valóra a Vidékfejlesztési program (VP) támogatás­felhasz­nálásának tavalyi felpör­­­gésével kapcsolatos optimista várakozások, holott a KSH szerint 2018-ban 8,3 százalékkal nőttek az agrár­beruházások – mondta a Világ­gazdaságnak Zoltán Csaba, a Start Garancia Zrt. vezérigazgatója. Az egyik fő probléma, hogy a 2016-ban meghirdetett pályázatokra benyújtott támogatási igényekről csak 2017-ben vagy 2018-ban születtek meg a támogatói döntések.

A pályázatok beadása és az eredményhirdetés között eltelt időben jelentősen nőttek például az építőipari árak, ami esetleg a projektek módosítását és többletforrás bevonását teszi szükségessé. Sokszor kivitelezőt sem könnyű találni.

A nagyobb értékű beruházásoknál kötelező közbeszerzés szintén drágítja, kiszámíthatatlanná és hosszabbá teszi a beruházást. Pozitív viszont, hogy a kormány tavaly 40 millióról 300 millió forintra emelte a közbeszerzési értékhatárt az építési beruházásoknál, így ettől a tehertől sok vállalkozás megszabadult – mondta a vezérigazgató.

(Forrás: Világgazdaság)