Jelenleg nincs kialakítva az ehhez szükséges szabályozási környezet.

A drónok növényvédelmi célú alkalmazása jelenleg nem engedélyezett, arra csak a jogi környezet kialakítását követően nyílik lehetőség – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A hatályos jogszabályi előírás szerint a hazánkban forgalmazott növényvédelmi gépeket típusminősítési eljárásnak kell alávetni, melynek során ellenőrzik, hogy a permetezőgép

  • megfelelően működik,
  • szórásképe egyenletes,
  • illetve használata nem okoz elfogadhatatlan környezeti terhelést.

A permetezőgépek típusminősítése a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézete (MGI) feladata.

A drónokra vonatkozóan jelenleg nincs elérhető típusminősítési szabvány.

Ennek megoldásán az MGI és a Nébih közösen dolgozik. Addig is fontos, hogy típusminősítés nélkül növényvédő szer kijuttatására szolgáló eszközt forgalomba hozni tilos!

A téma jogi környezetének rendezése során a szakemberek kidolgozzák, milyen végzettséggel kell rendelkeznie a permetező drón pilótájának és milyen feltételekkel végezhető a drónnal történő permetezés. Ezen szempontokon jelenleg az Agrárminisztérium (AM) és a Nébih közösen dolgozik.

Az érvényes jogi környezet szerint ugyanis a növényvédelmi légi tevékenységre csak a zárt kabinú, pilóta által vezetett légi járművek alkalmazhatóak.

A jelenleg engedélyezett növényvédő szerek alapvetően földi kijuttatásra engedélyezettek, és külön rendelkezés szerint van lehetőség légi kijuttatásra. Ez utóbbi esetet merevszárnyú repülőgép vagy helikopter általi “szórási” vizsgálatok alapján határozták meg.

A Nébih felhívja az érintettek figyelmét, hogy fenitek alapján a drónos permetezés pillanatnyilag illegális tevékenységnek számít, mely hatósági intézkedést, szankciót vonhat maga után. A drónok mezőgazdaságban történő, növényvédelmi célú alkalmazása csak a jogi környezet kialakítását követően válik lehetővé.

 (Forrás: agrotrend.hu)