A generációváltás elősegítéséről illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) között létrejövő programokról beszélt Győrffy Balázs, a NAK elnöke és Weisz Miklós, az AGRYA társelnöke a két szervezet közös sajtóreggelijén, január 15-én.

A NAK elnöke elmondta, hogy az „Összefogás listája”, a MAGOSZ és 17 támogató szervezte – köztük a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) – európai összehasonlításban is magas részvétel mellett komoly győzelmet aratott a 2017-es kamarai választáson.

A szövetség csatlakozása nagy jelentőséggel bír, mert elveinek és koncepcióinak megjelenítésére napi szükség van a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarán belül.

A 23 éves múltra visszatekintő AGRYA céljai között szerepel, hogy a fiatal gazdák érdekeit képviseljék, helyben tartsa a fiatalokat, annak érdekében, hogy gazdaságilag hasznos és aktív tagjai legyenek a vidéki közösségeknek.

Az elképzelések megvalósítása érdekében tisztújítás alkalmával külön kamarai osztályt hoztak létre, Fiatal gazda és innovációs osztály néven, amelynek elnöke Weisz Miklós lett.

A két szervezet együttműködése főleg a nemzedékváltás megvalósulását hivatott elősegíteni.

A magyar agrárium megújulásához szükséges nemzedékváltás előre mozdítása égető feladat, amelyet számok is igazolnak. Az országban az egyéni gazdálkodók 31 százaléka 65 év feletti, és csupán 6 százalékuk 35 év alatti. A helyzet 2000-2010 között sokat romlott, a 35 év alatti gazdálkodók aránya 2,1 százalékponttal csökkent ebben az időszakban. Nemcsak a két szervezet számára, hanem az egész magyar agrárium közös érdeke, hogy vonzóvá tegyék az agrár pályát a fiatalok számára, ezért ebben a folyamatban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a korábbiaknál is nagyobb szerepet kíván vállalni.

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége egy négy egymástól független, de témájában összetartozó, a nemzedékváltozást támogató projektet állított össze, amely megvalósításában a NAK is részt vett. A programok közül

az Egyetemi Fiatal Gazda Klubok és Fiatal Gazda Klubok Program alapvetően az információ ellátást illetve a hálózatosodást segítik elő.

Az “Apró Léptékkel” és az “Így neveld az álmaidat” programok olyan szolgáltatási formák, amelyekkel tovább bővül a fiatalokat célzó kamarai szolgáltatások köre. 2018 őszétől indult programok lehetővé teszik, hogy a nemzedékváltás témája folyamatosan a kamarai kommunikáció előterében tudjon maradni.

Győrffy Balázs hozzátette, hogy a fiatal gazdák jövőképük kialakításának és a biztos megélhetésük elősegítése érdekében az öröklés miatti birtokaprózódást meg kell szüntetni. Az ezen kérdéskört érintő többéves fejlesztési programcsomagban a NAK javaslatokkal és külföldi példák bemutatásával igyekszik a problémára megoldást találni.

“Újra kell gondolni továbbá a gazdaságátadás ösztönzésének eszközeit, és megfelelő finanszírozási konstrukciókat kell kidolgozni a fiatal gazdálkodnak.”

Weisz Miklós Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA társelnöke a NAK- AGRYA közös szervezésében megvalósult és a jövőben megrendezésre kerülő programjairól adott tájékoztatást. 2018 őszén 15 alkalommal, 5 helyszínen bonyolítottak le eseményeket, ahol zömében 40 év alatti gazdálkodók vettek részt, összesen 490 fiatal vett részt a programokon.

A jövőben az Egyetemi Fiatal Gazda klubok újabb helyszínekkel bővülnek, Keszthely, Gödöllő és Budai Campus mellett Debrecen, Mosonmagyaróvár is becsatlakozik az eseménysorozatba. A Fiatal Gazda Klubok is kiegészülnek egy újabb helyszínnel, a programsorozatba Szekszárd városa is becsatlakozik, így már hat helységben lesznek jelen a klubok. A kiemelt témák között szerepel a növényvédelem és vetőmag területén a drónok alkalmazása, a technológiai megoldások, legjobb termesztési gyakorlatok bemutatása, a fajtakísérletek eredményei. Az adózási témákban a gázolaj támogatás igénylése, támogatások elszámolása, adózása, továbbá a kutak bejelentése, az öntözés, a digitális adatok alkalmazása a gazdálkodásban, az egyszerűsített foglalkoztatás változásai és a Fiatal Gazda pályázat nyerteseinek tájékoztatója.

(Forrás: magyarmezogazdasag.hu)