Új uniós jogszabályt hagyott jóvá az ökológiai termelésre és a címkézésre az Európai Parlament mezőgazdasági bizottsága. Szigorú ellenőrzéseket írnak elő minden szereplőnél legalább évente, illetve javítani kívánják az ágazat növekedési lehetőségeit is.

Az űrlap alja

Az ökológiai termelésre és címkézésre vonatkozó új jogszabályokat hagyott jóvá az Európai Parlament mezőgazdasági bizottsága. A szabályok legalább évente szigorú ellenőrzéseket írnak elő minden szereplőnél.

A növényvédő szerek és gyomirtók használatával kapcsolatban leszögezik, ha egy nem engedélyezett szer, vagy műtrágya kimutatható az áruban, azt nem szabad biocímkével ellátni. Ha a szennyeződés szándékos volt, vagy a termelő nem alkalmazta megfelelően a szükséges óvintézkedéseket, a termék elveszíti bioélelmiszer minősítését – közölte az uniós parlament sajtószolgálata.

Az organikus élelmiszerek termelésének növelése érdekében az új jogszabály adatbázis létrehozását tűzte célul a biovetőmagokat és az állati eredetű biotermékeket előállító gazdaságokról. A szabályozás továbbra is megengedi a gazdaságok számára a hagyományos és a biotermelés egyidejű folytatását.

A vegyesgazdaságok működése akkor megengedett, ha a két gazdálkodási tevékenység egyértelműen és ténylegesen elkülönül. A képviselők véleménye szerint a kistermelők számára lehetővé kell tenni a csoportos címkézést, amely csökkentené az adminisztrációt és növelné a biogazdálkodás vonzerejét.

(Forrás: agrarszektor.hu)