Januárban is elérhető lehet a boltokban a friss hazai paprika és paradicsom.

Ambiciózus célt tűzött ki a kormány: a következő években harmadával növelnék az üvegházi és fóliasátras termelés területét. Ehhez az kell, hogy a 2020 utáni uniós költségvetésben a jelenleginél is nagyobb hangsúlyt kapjon az ilyen irányú beruházások támogatása – írja a Magyar Idők.

Mintegy ezer hektárral növelné a fóliasátrak és az üvegházak területét a következő években a kormány, ennek bő egyharmadát tehetik ki a geotermális energiával fűtött létesítmények.

Farkas Sándor, az agrárminiszter helyettese, a tárca parlamenti államtitkára a Magyar Geotermális Egyesület által szervezett rendezvényen elmondta: egyre nagyobb igény van a friss magyar zöldségre, megfelelő technológia alkalmazásával pedig elérhető lenne, hogy akár télen is megteremjen a paprika és a paradicsom az üvegházakban.

A szakember jelezte: a jelenleg futó Vidékfejlesztési programon belül is támogatják az ilyen irányú fejlesztéseket, a cél ugyanakkor az, hogy a 2020-ban kezdődő új európai uniós költségvetési ciklusban még erőteljesebb szerepet kapjon az üvegházi beruházások támogatása.

A fent említett, ambiciózus cél elérését követően ugyanis mintegy 230 ezer tonnával több zöldség kerülhetne ki a magyar gazdaságokból, ami a jelenlegi árakkal és javuló minőséggel számolva évente 45 milliárd forintos pluszt jelentene az ágazatnak, valamint ötezer ember foglalkoztatását tenné lehetővé.

A miniszterhelyettes emlékeztetett arra, hogy a növényházi termesztésre irányuló támogatás keretében eddig mintegy 140 hektárnyi üveg- és fóliaház fejlesztésére nyújtottak be támogatási igényt a gazdálkodók, ezzel Farkas Sándor szerint az elmúlt 25 év legkomolyabb fejlesztése megy végbe az ágazatban.

Előadásában egy érdekes ellentmondásra hívta fel a figyelmet: míg az elmúlt években csökkent a hajtatásos kertészet területe, a termésmennyiség évről évre nőtt. Ennek oka, hogy míg korábban számos termelő kis területen foglalkozott fóliasátras termeléssel, mára közülük sokan felhagytak a kevésbé hatékony tevékenységgel, helyüket pedig a modernebb és koncentráltabb gazdaságok vették át.

Ma mintegy 3600 hektáron foglalkoznak hajtatással az országban. Ebből 1550 hektáron paprikát termesztenek, a paradicsom termőterülete pedig 370 hektárt tesz ki. Az ágazat szereplői idén összesen 450-460 ezer tonnányi terméseredményre számítanak, ebből 180 ezer tonna lehet a paprika és 130 ezer tonna a paradicsom mennyisége.

A termálenergia-hasznosítással kapcsolatban az államtitkár jelezte: egy 2004-es adat szerint az országban meglévő 1429 regisztrált termálkútból 192 üzemelő kút látott el növényházat, azóta ez a szám 200 fölé emelkedett.

A következő években arra kell koncentrálni – jegyezte meg –, hogy az új termálkutak engedélyezése minél rugalmasabb legyen, a költségek pedig csökkenjenek. Emellett a fennmaradási engedélyek helyzetét is rendezni kell, ahogyan a használt termálvíz elhelyezésének és a vízkészletjáruléknak a kérdéseit is meg kell oldani.

(Forrás: agrotrend.hu / magyaridok.hu)