A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésében működő előrejelző hálózat a főbb kukoricatermesztő körzetekben erőteljes amerikaikukoricabogár-inváziót észlelt. Ennek érdekében tesszük közzé az alábbi védekezési felhívást.

Aki kukoricatermesztéssel foglalkozik, tudja, hogy a kukoricabogár ellen hosszútávon kizárólag akkor lehet hatékonyan védekezni, ha minden rendelkezésre álló védekezési lehetőséget kihasználunk. A legfontosabb védekezési lehetőségek: vetésváltás alkalmazása, talajfertőtlenítők használata, kártevő rajzásának nyomon követése, szükséghelyzeti engedéllyel rovarölő csávázószerek alkalmazása, illetve vegetációban a kukoricabogár imágóinak gyérítése.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a kártevő rajzásának megfékezésére az egyedi, elszigetelt védekezés nem elegendő! A fent felsorolt védekezési módokat csak összefogással, nagy, egybefüggő területen elvégzett kezelésekkel alkalmazhatjuk eredményesen. Megfelelő védekezés hiányában évről évre egyre súlyosabb gazdasági károkkal számolhatunk a kukoricatáblákon. A gazdák és a növényvédelmi szakemberek kistérségi összefogásával, illetve a táblaszintű védekezés alkalmazásával azonban kellő eredményeket érhetünk el a kukoricabogárral szemben.

A kártevő minél hatékonyabb visszaszorítása érdekében folyamatosan figyeljék a kukoricatábláikat, konzultáljanak termelőtársaikkal, a legmegfelelőbb védekezési technológia kiválasztásához pedig keressék növényvédősüket!

 (Forrás: NMNK, NAK)