Az agrárminiszter szerint több törvényt kell módosítani ahhoz, hogy a szőlőtermesztő területek, mint például a balatoniak, fennmaradását hosszú távon biztosítsák. Úgy vélte, komoly veszélyt jelenthetnek a présházból nyaralóvá váló ingatlanok.

A balatoni bortermelők aggasztónak tartják, hogy a nyaralóépítések miatt is fogyatkoznak a tó körüli szőlőterületek, amiről az Agroinform.hu is beszámolt. A probléma miatt levelet írtak Nagy István agrárminiszternek, aki az InfoRádió kérdésére reagált a borászok felvetéseire – írja a nak.hu.

Az agrárminiszter szerint nagyon fontos és valós problémával keresték meg a balatoni borászok: komoly veszély az, hogy akár pályázati pénzekből, présháznak épült épületek öt év fenntartási idő után hirtelen nyaralóvá avanzsálnak. Szerinte súlyos probléma, hogy nyaralónak, hétvégi teleknek sokkal magasabb árfekvésben keresnek területeket vásárlók, mint szőlőföldnek, ahol a szőlővel „bajlódni kell”, ez pedig a balatoni régióban komoly gondot okoz.

“Ezen dolgoznunk kell. Igaza van a balatoni borágazatért aggódó szőlészeknek. Mindent el kell követnünk azért, hogy azokat a területeket, amelyek bortermesztésre, szőlőtermesztésre kiválóan alkalmasak, meg tudjuk őrizni a szőlőtermelés számára” – hangsúlyozta Nagy István.

Az agrárminiszter szerint építési korlátokat kellene bevezetni, ezáltal a hagyományos szőlőművelés kerülne előnybe. Úgy vélte, a helyzet nem maradhat változatlanul, hiszen aki pihenni akar, aki nyaralót akar, az mindig magasabb árfekvésben fog területeket kifizetni.

“Ezért meg kell találnunk azt a jogi szabályozási környezetet, amely biztosítja a szőlőtermesztő övezeteink fennmaradásának lehetőségét, hogy egy olyan kiváló övezet, mint a balatoni borrégió, hosszú távon megmaradhasson. Több törvényt kell módosítanunk ahhoz, hogy meg tudjuk védeni a szőlőtermő-területeket, és nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy hogyan tudunk olyan korlátokat bevezetni, amely kifejezetten a szőlőtermesztőket hozza előnybe” – közölte Nagy István.

Az agrárminiszter kifejtette azt is, nem lehet hagyni, hogy egy olyan kiváló, elsőrendű borrégió, mint a Balaton, hátrányt szenvedjen nemzetközi megítélésben. Nem akarják, hogy a Balaton olyan, nyaralókkal övezett tó legyen, ahol a szőlő dísznövényként szerepel.

(Forrás: agroinform.hu)