Rendkívüli intézkedési tervvel készül az Agrárminisztérium arra az esetre, ha növekedne a sertéspestissel érintett terület Magyarországon. A szaktárca azt tervezi, hogy ha ez bekövetkezik, akkor a veszélyeztetett háztájikból felvásárolnák a házi sertéseket, a családoknak pedig annyi kártérítést fizetnének, hogy legalább három évig ne tartsanak disznót.

Az egész magyar sertéságazatot tönkre teheti már az is, ha egy háztájiban megjelenik az afrikai sertéspestis (ASP), ezért a szaktárca azt tervezi, hogy ha növekszik az a terület, ahol fertőzött vaddisznókat találnak, akkor rendkivüli intézkedési tervet vezetnek be – mondta Nagy István agrárminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Kiemelte, hogy nem a nagy telepek vannak veszélyben, mert aki ma betartja a technológiát, az meg tudja védeni az állományt a fertőzéstől.

Az agrárminiszter beszélt a klímaváltozás következményeiről is, és szerinte régi növényfajták visszatérését és újak megjelenését is hozhatja az egyre szélsőségesebb időjárás. A magyar mag-génbank a 8. legnagyobb a világon, és Magyarországon volt már száraz időszak, így elő kell venni azokat a növényeket, amelyek a megváltozott körülmények között is telepíthetők. Idén már 24 ezer hektáron okozott kárt az aszály, a tavaszi fagyok pedig több ezer hektár kajszibarackosban pusztítottak – tette hozzá.

(Forrás: agarszektor.huI)