Egyre több kutatás igazolja, hogy a táplálkozási szokások és lehetőségek jelentős hatást gyakorolnak az emberek életminőségére. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy az úgynevezett BIO vagy organikus termesztési eljárásoknak technológia és gazdasági korlátai vannak. Ebben az agrárpiaci szempontból is kiemelkedő jelentőségű kérdésben szeretnénk néhány gondolatébresztő felvetést közreadni cikkünkben.

  1. Köztudomású, hogy bizonyos kórokozók, olyan toxinokat termelnek, amely hasonlóan károsak az emberi szervezetre, mint a természetben nem megtalálhatóak. Nyilván ezeket a szervezet jobban tolerálja, mint a mesterséges anyagokat, de egy határérték felett a természetes anyagok is mérgezőek lehetnek. Mindenki előtt ismert, hogy a nagy területeken termelt gabonák maghéja alatt egyes évjáratokban jelentősen felhalmozódhatnak a fuzárium gomba toxinjai, amelyeknek kimutatóan káros hatásai lehetnek. Ez jelentős élelmiszerbiztonsági kockázat, a ma oly divatos teljes kiőrlésű, néha korpával dúsított termékek (müzlik, pékáruk) esetében.
  2. Egyre több kutatás bizonyítja, hogy az európai és főként az észak-amerikai népesség túlzott mennyiségű szénhidrátot fogyaszt. Ennek következtében – az Egyesült Államok kimutatásai szerint – az emberek mintegy 1981 és 2011 között a kettes típusú (szerzett) cukorbetegek száma 6 millióról 22 millióra nőt, miközben a lakosság – becslések szerint – mintegy 20 %-nál kimutathatóak a cukorbetegség előzetes tünetei. Ezek a számok megdöbbentőek és az úgynevezett „táplálkozási piramis” bázisát képező magas szénhidráttartalmú ételek kihelyettesítésének fontosságára utalnak. A jó minőségű szénhidrátok, fehérjék és zsírok forrását jelentő élelmiszerek általában munka és költségigényesebb folyamatokban állíthatóak elő, mint az „olcsó”, de rendkívüli veszélyeket magában foglaló „rossz” élelmiszerek (az ipari mennyiségben előállított liszt és izocukor tartalmú „modern” ételek).
  3. Léteznek már nem BIO, ugyanakkor rendkívül egészségtudatos technológiák, amelyek a modern táplálkozástudománnyal karöltve jelentősen csökkenthetik az emberi szervezetre veszélyt jelentő, élelmiszerekkel bevitt anyagok mennyiségét. Ezek a folyamatok ellenőrizhető, nagyon magas technológia fegyelem melletti, „iparszerű” élelmiszer-előállításra alkalmasak.
  4. Nagy kihívás, hogy a termelést gazdaságossági szempontok alapján is racionalizálni tudjuk, hiszen ezzel biztosítható, hogy az emberek minél nagyobb részéhez jussanak el a kiemelkedően egészségtudatos élelmiszerek. A piackutatók szerint a fejlett gazdasággal rendelkező országokban évről évre nőni fog a kereslet a magas minőségű, ellenőrzött előállítási folyamatban készülő, „márkázott” termékekkel kapcsolatosan. Az erre időben felkészülő termelők jelentős extra-profitot realizálhatnak és folyamatosan növekvő piacon tevékenykedhetnek az elkövetkezendő évtizedekben.

Az EURO-ECO Csoport új agrárstratégai szolgáltatási tevékenysége a fenti területeken is segítséget és iránymutatást tud nyújtani partneri körünknek. Az új típusú rendszer-szerződések 2018-tól lesznek köthetők jelenlegi, volt és új együttműködőink számára.

 (Forrás: EURO-ECO SZHSZ)