Bár a világ egyik részén még gondot jelent az emberiség mennyiségi élelmiszerrel való ellátása, Európán egyre erősödő tendencia a prémium termékek iránti kereslet. A jövőben sikeres agrárvállalkozásoknak időben fel kell készülniük az új piaci trendek kiaknázására. Ezek reális alternatívát jelenthetnek például a búza piacán tapasztalható jövedelmezőségi problémák kezelésére is.

Be kell látnunk, hogy az alacsonyabb minőségű, mennyiségi szemléletben termelt élelmiszeripari alapanyagok piacán, bizonyos szegmensekben nem jók a magyar versenypozíciók. Ennek egyik oka az ágazatban tapasztalható szétaprózodottság és a piacok alacsony szintű integráltsága.

Az elmúlt időszakban a jelentős mezőgazdasági aktivitással rendelkező régiókban megtörténtek azok az erőforrás-aggregációs folyamatok, amelyek hiányában szükségszerűen gazdasági hátrányba kerültünk. A jelenlegi helyzetben két útja lehetséges a profitnövelésnek. Az egyik, hogy növeljük az egységes alapminőségű, nagy árualapok mennyiségét. A másik lehetőség a prémium minőségi kategóriába tartozó termékek előállítása. Egyik út sem képzelhető el a megfelelően szervezett és koordinált integrációs munka nélkül!

Rossz hír a több ezer hektáron gazdálkodóknak, hogy világpiaci méretekben már ezek a területnagyságok sem biztosítanak önmagukban extraprofitot. A jövedelemtermelő-képesség fokozása ugyanakkor létszükséglet minden előregondolkodó termelő számára. Jól látható, hogy a termelés területén is megjelentek azok gazdálkodástudományi fejlesztések, amelyek eddig elkerülték az ágazatot.

Mégis mi lehet a kitörési pont? Cikksorozatunk következő számaiban erre keressük a választ.

          „Jót s jól” – a mennyiségi is lehet minőségi

          A prémium minőség már korántsem a kevesek kiváltsága

          Gyógyító élelmiszerek

          Az extraprofit már nem a szántóföldön terem

 Kérjük, kísérjék figyelemmel a témában hetente megjelenő írásainkat.

 (EURO-ECO SZHSZ)